Iskolai lovagoltatás

Szilágyi Lovasudvar

Kincsem Nemzeti Lovas Program

A Kincsem Nemzeti Lovas Program bevezetése a mai napig nem valósult meg minden iskolában.
A mi álmunk mégis valóra vált, igaz Dunaharasztin különleges formában van jelen.

A Kőrősi Csoma Sándor Általános Iskola sport tagozatos elsőseit és másodikos tanulóit vezethettük be először a lovaglás rejtelmeibe.
2017/2018-as tanévtől a testnevelés órák keretein belül 2×45 perces órában valósulhat meg a lovaskultúra oktatása. A gyerekek játékos formában ismerkednek meg a lovaglás alapjaival. Bepillantást nyerhetnek a lovak csodálatos életébe. Megismertik hogyan viselkednek a ménesben, mit esznek, hogyan kommunikálnak, tudnak e állva aludni, milyen színűek, mik a szabályok a lovardában, miért ápoljuk őket és mivel, hogyan nyergeljük fel őket és nyeregbe szállva játékos feladatokon keresztül fejlesztettük egyensúlyukat, biztonságérzetüket.

Megismerik a ló mozgását, a lépés és ügetés élményét, és óráról órára magabiztosabbak, alázatosabbak, tisztelettudóbbak, nemcsak a lovakkal, hanem társaikkal is.
Az állatokról való gondoskodás, a felelősségtudat, a természet szeretete, a szabályok betartása hozzájárul az óvodából kilépő gyerekek új szabályrendszerbe való beilleszkedésébe, a motorikus képességeik fejlesztéséhez, az egészséges testi, lelki fejlődésük kialakulásához.

Megismerkedünk honfoglaló őseink életével, tisztelettel emlékezünk hagyományaikra, hiszen ez magyarságunk elengedhetetlen része.

Közel 40 kisiskolással foglalkozunk rendszeresen. Jól eső érzéssel tölt el, amikor az iskolán kívüli találkozásokkor a gyerekek öleléssel üdvözölnek és mosolyogva integetnek felém.
Az az igazi siker, ha olyan gyerekkel sikerül megszerettetni a lovakat, akik kezdetben féltek tőlük. Napjaink digitalizált világában nehezen mozdulnak ki a számítógép és telefonok mögül.
Alig találkoznak a természettel.

Köztudott, hogy a lovaglás segíti a koordinációs, kondicionális, kognitív képességek fejlesztését, segíti a beszéd, az írás tanulási folyamatait, pszichológiai, pedagógiai értékeit senki sem vitatja.

Mégis kiemelném néhány fontos dolgot azokból, amit biztosan ad:

 • nyugalmat
 • gondoskodásra tanít
 • kitartást
 • fegyelmet
 • természet közelségét
 • lelkitársat
 • társaságot
 • a mozgás örömét
 • segít elviselni a sikert és kudarcot
 • önuralmat
 • utat mutat önmagunk megismeréséhez.

Gyere el hozzánk!

Reméljük a ló és lovassport iránti szeretetünket még hosszú ideig gyakorolhatjuk, és munkánkkal hozzájárulhatunk egy sportosabb, egészségesebb, természetkedvelő generáció neveléséhez. Ha szeretnéd kipróbálni a lovaglást, szeretnéd jól érezni magad gyere el hozzánk, várunk!

Telefon/email

Kérdéseiddel keress minket bátran!

Telefon

+36 30 728 3802

Email

hello@szilalgyilovasudvar.hu