Kedves Lovasok!

A covid-19 vírus mellett, egy a lovakat érintő súlyos megbetegedés, az EHV-1 herpeszvírus is megjelent, így ez újabb óvintézkedéseket követel! Lovardánkban belépés előtt mindenkinek KÖTELEZŐ a hypos láb és alkoholos kézfertőtlenítés, továbbá tilos a lovak simogatása!

Fontos tudni, hogy ez a járvány nincs összefüggésben a világban tomboló covid vírussal. Az EHV-1 herpeszvírusról bővebb tájékoztatást itt olvashattok:

A lovak herpeszvírusok okozta betegségei közül aktuálisan az Európa több gócpontján megjelent, súlyos idegrendszeri tüneteket okozó EHV-1 fertőződésekkel kapcsolatos álláspontunk a következő:

A vírus lázat, légzőszervi és szemtüneteket: orrfolyás, köhögés, könnyezés; vemhes kancákban vetélést, koraellést, életképtelen csikó megszületését eredményezheti, valamint idegrendszeri tüneteket okozhat, amelyek az átmeneti ataxiától (enyhe sántaság, gyengeség, bizonytalan egyensúly) a teljes bénulásig terjedhetnek.

Az idegrendszeri tünetek megjelenését nem előzi meg szükségszerűen egyéb panasz. A vírus a természetben viszonylag ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, tehát ruhán, cipőn, tárgyakon könnyen átvihető, ezért javasolt minden istálló bejáratánál teljes (kéz, láb, ruha) fertőtlenítést végezni, és az istállók látogatottságát a legszükségesebb szintre csökkenteni.

A COVID kapcsán ismert humán kézfertőtlenítők az EHV ellen is hatásosak, egyéb tárgyakra a kereskedelmi forgalomban lévő 10%-os nátrium-hipoklorit megfelelő. Karámoszlopok, szerszámok, istállópadozat, lószállítók, boxok permetezésére, lemosására szinten alkalmas a hypo. Dr. Machay Krisztina Lógyógyász Specialista Lóegészségügyi Szakállatorvos (Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete – Facebook)